Széchenyi Terv Plusz
Széchenyi Terv Plusz

Projektnyitó rendezvény

2022. szeptember 29.
TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00005Zsellérhegyi záportározó rekonstrukciója
Projektnyitó rendezvény

A "Települési kék infrastruktúra fejlesztése Mendén" elnevezésű nyertes pályázat nyitó rendezvénye 2022. szeptember 29-én került megrendezésre, ahol Pogácsás Tibor országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket és Kaszanyi József polgármester ismertette a megjelentekkel a projektet.

 

Mende Község Önkormányzata Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében benyújtott TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00005 azonosítószámú „Települési kék infrastruktúra fejlesztése Mendén” című támogatási kérelme pozitív elbírálásban részesült. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg Európai Uniós támogatás segítségével.

A támogatás összege: 282,58 millió forint 100%-ban vissza nem térítendő támogatás.

Az Európai Uniós fejlesztés keretében megvalósul a Zsellérhegyi záportározó rekonstrukciója, valamint a Hősök terétől kezdődően a tározó előtti csőátereszig az Andrássy utcában elhelyezkedő burkolt árkok tisztítása és a sérült elemek helyreállítása. A beruházás célja a belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése, rekonstrukciója az integrált csapadékvíz-gazdálkodás céljainak figyelembevételével.

A meglévő Zsellérhegyi záportározó és levezető árok kiépítése óta eltelt időszakban a Zsellérhegyi záportározó részlegesen feltöltődött, a terület nagyobb foltokban növényzet nőtte be. A záportározó gátja erodálás következtében magasságcsökkenés miatt nem biztosítja a hirtelen érkező csapadékvíz visszatartását és szabályozott levezetését. A meglévő záportározó rekonstrukciójával, a vízvisszatartó és tározó képesség helyreállításával, valamint a tározó terület és térfogat növelésével hosszabb időszakra és biztonságosan biztosítható az Andrássy utca és a csatlakozó utcák területén található ingatlanok árvízi elöntés elleni védelme. A beruházásnak köszönhetően a magán ingatlanokról történő árkok korrekciójával több belterületi ingatlan használhatósága, beépíthetősége és lakóterületi funkció biztosítása valósítható meg.